.

.

El Romanticisme. Caspar David Friedrich (1774-1840)

 Caminant davant d'un mar de boira (1818)


El personatge, d’esquena a l’espectador, sembla presentar-se als nostres ulls com si reflexionés sobre allò que es troba més enllà de la intel·ligència humana. El violent contrast entre la proximitat i la llunyania dóna una força extraordinària al quadre. És una contemplació melangiosa del món, romanticisme en estat pur.

*

L’artista romàntic experimenta una gran insatisfacció vers el món que l’envolta, la qual cosa el porta a adoptar una actitud de rebel·lia i evasió. Aquest desig d’escapar de la realitat el fa deixar-se portar per la imaginació cap a móns llunyans i desconeguts: l’Edat Mitjana, els països orientals, allò sobrenatural i fosc, els somnis, l’amor apassionat i la mort.
La naturalesa i la seva grandiositat li proporciona una manera d’escapar del món quotidià conegut i proper. En ella troba un mirall dels seus sentiments turmentats i exaltats. La naturalesa es converteix en confident de l’artista, que descriu en les seves obres uns paisatges desolats, boirosos, tristos i melancòlics: tempestes marítimes, naufragis, boscos plens de misteri, cementiris, ruïnes solitàries o escenes nocturnes.



L’artista explora els seus sentiments i els retrata en personatges que solen ser éssers estranys, que es senten incompresos i aïllats de la societat. Herois solitaris insatisfets amb la realitat més propera.






* Fotografia inspirada en l'obra de Friedrich. En desconec l'autor.